• Brezplačna dostava pri nakupih nad 300€

Kaj izbrati?! e-Kolo – e-Skiro – e-Moped

Kaj izbrati?! e-Kolo – e-Skiro – e-Moped 1920 1080 E-moped

Naprave za osebno mobilnost (PMD) postajajo vse bolj priljubljene. Osebna električna vozila, kot so električna kolesa, električni skuterji, električni mopedi, so cenovno vse bolj dostopna in učinkovita.

Ko gre za vzdrževanje, gorivo, cestnine, parkiranje, zavarovanje in druge stroške povezane z mobilnostjo, so e-vozila prava izbira. In ne samo to, so tudi okolju bolj prijazna.

Pripravili smo hitri vodnik med električnimi mobilnimi napravami, ki vam je lahko v pomoč pri izbiri enoslednega e-vozila glede na vaše želje in potrebe.

Kaj je e-Kolo?

E-kolo je bicikel z dodanim električnim motorjem. Bistvena razlika v primerjavi z običajnim kolesom je v pomoči, ki jo zagotavlja električni motor pri vašem pritskanju pedalov. Lahko se odločite samo za uporabo pedala ali pa, pri nekaterih modelih tudi povsem električen pogon. Električno kolo pogosto imenujemo tudi Pedelec ali e-kolo.

Pedelec bi pravzaprav bil pravilen izraz za električno kolo in pomeni »Pedal Electric Cycle«.

 

 

Kaj je e-Skiro?

Električni skiroji so dvokolesni motorizirani skiroji z motorji brez ščetk, ki so sestavljeni iz nosilne deske in oprijema (balance) v obliki črke T. Je mobilen, majhen z nizkim težiščem. Enostaven za transport zahvaljujoč zložljivi zasnovi. Za pogon uporablja električno energijo. Na skiroju običajno stojite, lahko si pa omislite tudi sedež. Še vedno ni znano, kaj bo z e-Skiroji kot udeleženci v cestnem prometu.

 

 

 

Kaj je e-Moped?

Sama beseda moped izvira iz švedskega izraza »trampcykel med motor och pedaler«, kar naj pomeni »pedal cikel z motorjem in pedali«. Vendar pa se večina sodobnih interpretacij besede električni moped nanaša na motorizirani dvokolesni skuter brez pedal. Imajo »step-through«(noge postavljene na plato) ali »step-over« (noge postavljene na stranske stopalke) okvir, kjer kolesar – voznik sedi na sedežu, ki je nižji od višine balance.

 

 

Kakšna je razlika med e-kolesom, e-skirojem in e-mopedom?

Moč

Motor v električnih vozilih je na voljo v različnih stopnjah moči, ki so navedene v vatih oziroma v kilovatih (W, kW). Enota kW nadomešča zastarelo in zakonsko prepovedano enoto konjska moč, ki vztraja še v letalstvu in avtomobilizmu, pri katerem je 1 kW = 1,34 KM oz. 1KM je približno 3/4 kW. vir: Wikipedia

Moč motorja e-skiroja se giblje od približno 150 do 750 W, odvisno od modela. Vendar je zakonsko dovoljena nazivna moč v večini držav le 500 W.

Možno je izbrati moč motorja, ki jo je mogoče konfigurirati v širokem razponu nivojev. Od najnižjih, ki običajno dosegajo 250 W do 1000 W in  e-koles, ki po moči celo prekašajo nekatere električne motocikle.

Na e-mopedih so običajno nameščeni električni pogonski motorji med 1.000 in 3.000 W moči. Pri mopedih, ki se homologirajo kot taki, motor ne sme presegati 4000 W moči.

Hitrost

E-skiroji običajno dosegajo hitrost do 25km/h. Marsikateri e-skiro pa lahko glede na velikost baterije in moč motorja doseže hitrost tudi do 80km/h, ki pa mora biti s strani proizvajalca tovarniško omejena, »t.i. Blokada«

Odvisno od modela se končna hitrost e-kolesa giblje  med 25 km/h-45 km/h in celo več.

Večina električnih mopedov ima hitrost omejeno na največ 45km/h. Seveda je pa tovarniška končna hitrost e-mopeda lahko višja – tudi do 80km/h in mora prav tako biti omejena s strani proizvajalca na zakonsko dovoljeno hitrost za ta vozila, to je 45km/h

Domet

Domet vseh osebnih električnih vozil določa več dejavnikov, vključno s težo voznika oziroma tovora, težo vozila, velikostjo baterije in načinom vožnje uporabnika.

e-Skiroji na tržišču imajo avtonomijo vožnje oziroma doseg  s popolnoma napolnjeno baterijo med 20 in 40 km.

Po drugi strani pa lahko e-kolesa z enim polnjenjem prevozijo od 30 do 60 kilometrov. Seveda je potrebna pomoč pedalov..

V povprečju lahko električni moped z enim polnjenjem prevozi od 45 do 80 km, odvisno od teže voznika, načina vožnje in baterije, med drugim. Nekateri e-mopedi imajo možnost vgradnje dodatne baterije, kar jim podvoji avtonomijo vožnje.

Udobje

Običajno ljudje, ki so veliko na poti bolj cenijo udobje kot pa hitrost.

Seveda je vožnja z zložljivim e-skirojem ekonomična in prijetna, vendar boste zaradi manjših 8 ali 10 palčnih koles veliko bolj občutili morebitno grobo podlago vozišča.

Poleg tega lahko dolgotrajno stanje na električnem skuterju povzroči otrplost in utrujenost nog.

Sedeži e-koles in široke pnevmatike, ki zlahka absorbirajo cestne neravnine, omogočajo udobnejšo vožnjo. Vozniki električnih koles bodo zaradi večje stabilnosti in udobja lahko več časa preživeli na poti, ne da bi se prekomerno utrujali.

Moped ima širše – debelejše pnevmatike, ki bolj ublažijo tresljaje ki jih povzročajo grobe vozne površine. Prav tako je tudi sedež neprimerno bolje oblazinjen kot pri kolesu.

Kje se lahko peljem?

Uporaba e-Skiroja v cestnem prometu ni dovoljena.

Vozniki lahkih motornih vozil morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h. Z e-skirojem je torej prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem. Prav tako e-skiroja glede na zapis v zakonu v prometu ni dovoljeno uporabljati izven naselja. Ga pa je mogoče tako kot kolesa uporabljati v območjih za pešce, a pri tem voziti tako, da hitrost ne presega “največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.” To pomeni hitrosti pod 10 km/h. Vir:zurnal24.si

e-Kolo Ko gre za vožnjo po kolesarskih poti, stez in poti, se električna kolesa štejejo za enaka kot tradicionalna kolesa. To pomeni, da se lahko s svojim e-kolesom vozite skoraj povsod, kamor lahko gre klasično kolo. Električna kolesa se lahko vozijo po kolesarskih stezah in cestah ter parkirajo na kolesarskih območjih.

e-Moped se šteje med klasične udeležence cestnega prometa. Seveda z zakonskimi omejitvami glede na konstrukcijo in moč e-Mopeda

Cena

Za nakup povprečnega e-Skiroja boste odšteli med 300 in 600€ Obstajajo pa seveda modeli e-skirojev, ki stanejo 1000€ in več, Imajo močnejše baterije in motorje ter dosegajo večje končne hitrosti. Med njimi najdemo t.i. »off-road« e-skiroje.

e-Kolesa je mogoče kupiti že za 400€  Zmogljivejša in zelo kakovostna električna kolesa pa po drugi strani stanejo 2000€ in več.

Vstopne cene e-mopedov se gibljejo od 1500€ do nekaj tisoč evrov za zelo zmogljive modele.

Vozniška dovoljenje in zavarovanje

E-Skiro lahko vozi otrok od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti, ki ima veljavno kolesarsko izkaznico in oseba, starejša od 14 let. Tudi zavarovanje e-skiroja ni potrebno.

Večina držav ne zahteva dovoljenj in registracije e-Kolesa. Kar zadeva zavarovalne police, na splošno niso potrebne, če hitrost vašega e-kolesa ne presega 45 km/h.

Za e-Moped so potrebni vozniško dovoljenje, registracija in zavarovanje.

 • Vozilo                   Moč*                    Hitrost*                   Doseg*                 Cena*                   Sedež
 • e-Moped                 1500-3000w        45km/h                       50 do 80 km              2500€                    DA
 • e-Skiro                    150-700w               24km/h                      20 do 50 km              500€                      NE
 • e-Kolo                    250-1000w             32km/h                      45 do 60 km               1500€                    DA
 • *Vrednosti so indikativne in se lahko razlikujejo navzgor in navzdol

Za katero vozilo naj se odločim?

e-Kolesa so prava izbira, če iščete naslednje lastnosti:

 • Primerno za srednje velike razdalje od 10 do 20km.
 • Zabavna in brezplačna telesna aktivnost.
 • Električno zložljivo kolo lahko spravite v prtljažnik avtomobila, ne da bi zavzelo veliko prostora, in ga hitro sestavite, ko ga potrebujete.
 • Cene so običajno precej višje od cen e-Skirojev, še posebej za gorska kolesa in kakovostna cestna kolesa.
 • Možna vožnja po zelo hribovitem terenu.
 • Ne rabiš vozniškega dovoljenja.

Zložljivi e-Skiroji so prava izbira, ker:

 • Je cena vozila ugodna
 • Ni težak
 • Zanemarljivi stroški vzdrževanja
 • Enostaven za prenašanje in shranjevanje (lahko ga enostavno parkirate pod svojo delovno mizo!)
 • Običajno namenjen za vožnjo po dobro urejenih terenih – asfaltne površine.
 • Idealen za dopust in kratka potepanja.
 • Ne rabite vozniškega dovoljenja, registracije in zavarovanja.

e-Mopedi so prava izbira, če iščete naslednje lastnosti:

 • e-Mopedi so prava izbira za vožnje na daljše razdalje (20-50 km), kjer je potrebna večja hitrost kot pri e-skiroju ali e-kolesu.
 • e-Moped je za vožnjo enostaven in zabaven. Ni potrebe po kakršnemkoli naporu.
 • e-Moped s širokimi pnevmatikami je primeren za različne terene, kot so mestne ceste, hribi, sneg, trava itd.
 • Potrebno zelo malo vzdrževanja.
 • Blažilniki spredaj in zadaj naredijo vožnjo še udobnejšo.
 • Sedež e-mopeda je udoben, dvo-sedežni moped pa vam omogoča, da na pot vzamete prijatelja.

ZAKLJUČEK

Če iščete enostavno, poceni in lahkotno metodo gibanja po mestu, je e-skiro prava izbira.

Električna kolesa so vsekakor prava izbira za tiste, ki ljubijo potepanja na daljše razdalje, se želite brezplačno razgibati in se želite občasno izogniti vožnji samo po asfaltu.

Če morate premagovati daljše razdalje, se izogniti naporu, se prilagajati različnim terenom in želite s sabo vzeti tudi sopotnika, je prava izbira e-moped ali celo e-motor.

Ne glede na to, katero e-vozilo izberete, vedite, da bo vsaka vožnja s tem vozilom pripomogla k temu, da bo svet bolj zelen in bolj čist!

Varno plačilo

Uporabljamo napredne varnostne protokole ter certifikate za zaščito!

Zanesljiva dostava

Naša dostavna služba pakete dostavi varno in v najkrajšem možnem času!

Garancija na kvaliteto

Garantiramo za svoje izdelke in vam nudimo strokoven servis v primeru težav!

Zelena energija

Pogon na električno energijo pomaga pri zmanjševanju ogljičnega odtisa!

Ostanite na tekočem z akcijami ter novostmi, ki jih pripravljamo v naši trgovini!

Zadnje novice & dogodki

© JUH-ART, Žiga Juhart s.p., 2022. Vse pravice pridržane.

Close Cart