• Brezplačna dostava pri nakupih nad 300€

Kako vzdrževati baterijo električnega mopeda?

Kako vzdrževati baterijo električnega mopeda? 1400 788 E-moped

01 Kako vzdrževati baterijo električnega mopeda?

Baterija je sestavljena iz skupin posameznih celic. Natančneje, celic tipa 18650 –  velikostna klasifikacija za litij-ionske (Li-ion) cilindrične baterije dimenzij 18 x 65 mm, običajno 10 ali 12 kosov povezanih v skupino.

Nazivna izhodna napetost ene same Li-ion celice se giblje med 3,2V in 3,8V. Ko celice povežemo zaporedno, se njihove napetosti seštejejo. Na primer, povezovanje štirih celic bo dalo 12-voltno baterijo. Povezovanje osmih celic bo ustvarilo 24-voltno baterijo itd.

Litij-ionske celice lahko povežemo tudi vzporedno. Takrat se njihove zmogljivosti seštejejo. To pomeni, da bosta dve celici, povezani vzporedno, trajali približno dvakrat dlje kot ena celica.

Samo vhodni materiali visoke kakovosti nam zagotavljajo, da bomo na koncu dobili dober izdelek. To velja tudi za e-moped. Srce vsakega e-vozila pa je njegova baterija, ki neposredno vpliva na življenjsko dobo in vzdržljivost e-vozila. V nadaljevanju je navedenih nekaj nasvetov, kako vzdrževati baterijo e-mopeda, da vam bosta oba, tako baterija kot vozilo dolgo časa v veselje in uporabo.

02 Kako shraniti električni moped, če ga ne boste vozili dlje časa?

Zaradi varnosti proizvajalec baterije e-mopeda ne napolni povsem. Ko baterija zapusti tovarno, je napolnjena nekje med 60 in 70%. Trgovec mora skrbeti, da je napolnjenost baterije ves čas skladiščenja na tem nivoju. Šele prodajalec baterije oziroma e-mopeda le to popolnoma napolni – na 100% neposredno pred samo predajo baterije / e-mopeda kupcu.

Baterije e-mopedov je možno povsem napolniti med 500 in 800krat preden začnejo izgubljati zmogljivost, njihova življenjska doba je okoli štiri leta, vendar je ob pravilni uporabi lahko veliko daljša.

03 Kako varno napolniti baterijo električnega mopeda?

Nizka kvaliteta kupljenega akumulatorja, neustrezen polnilec in /ali neustrezno polnjenje akumulatorja imajo za posledico pregrevanje ali kratek stik na akumulatorju in v končni fazi celo eksplozijo akumulatorja. Zato se pri nakupu vedno odločite za akumulator / baterijo znanega proizvajalca. (upoštevajte predlog proizvajalca e-mopeda).

Litijeve baterije so baterije brez tako imenovanega spomina. Uporabnikom svetujemo, da redno dnevno oziroma po vsaki vožnji polnijo ali dopolnijo baterijo. Pravilno polnjenje močno podaljša življenjsko dobo baterije. Ne priporočamo da baterijo popolnoma izpraznite, torej vsekakor ne več kot 90% njene kapacitete.

  • Ne polnite baterije neposredno na sončni svetlobi, hranite stran od odprtega ognja in virov visokih temperatur.
  • Baterije ne imejte priklopljene na polnilec, ko je le ta napolnjena. Običajno traja 3 do 8 ur, da se baterija povsem napolni. Po tem času akumulator / baterijo odklopite z vira napajanja.
  • Kapaciteta akumulatorja e-mopeda se določa pri sobni temperaturi 25 °C, zato je normalno, da je zmogljivost baterije v zimskem času manjša, kar ima za posledico manjše število prevoženih kilometrov z enim polnjenjem. Priporočamo, da v zimskem času baterijo polnite v toplem prostoru, da se le ta popolnoma napolni. Ni priporočljivo uporabljati e-mopeda pri zelo nizkih pod 00C in zelo visokih nad 450C temperaturah.
  • Izogibajte se hitrih polnjenj baterije na polnilnih mestih. Hitro polnjenje je sicer priročno in poceni, hkrati pa bo hitro polnjenje tudi skrajšalo življenjsko dobo baterije. Lahko povzroči tudi pregrevanje le te. Varnost je na prvem mestu! Optimalno je polniti baterijo med 0,5 A do 2 A.
  • Litijeve baterije so primerne za pogosta polnjenja. Ni potrebe čakati, da se baterija izprazni preden jo daste polniti. Ne skrbite, en cikel ne pomeni enega polnjenja. Pomembno je, da baterije nikoli popolnoma ne izpraznite, saj lahko to drastično zmanjša njeno zmogljivost. Če e-mopeda ne boste vozili dlje časa, je baterijo potrebno vseeno redno polniti. Najbolje je ohranjati moč litijeve baterije na približno 30% njene kapacitete.

04 Proizvodnja baterij za električne mopede

Varno plačilo

Uporabljamo napredne varnostne protokole ter certifikate za zaščito!

Zanesljiva dostava

Naša dostavna služba pakete dostavi varno in v najkrajšem možnem času!

Garancija na kvaliteto

Garantiramo za svoje izdelke in vam nudimo strokoven servis v primeru težav!

Zelena energija

Pogon na električno energijo pomaga pri zmanjševanju ogljičnega odtisa!

Ostanite na tekočem z akcijami ter novostmi, ki jih pripravljamo v naši trgovini!

Zadnje novice & dogodki

© JUH-ART, Žiga Juhart s.p., 2022. Vse pravice pridržane.

Close Cart